Huis erven en erfbelasting

  • 21 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Als je een huis erft, komt er veel op je af. Niet alleen moet je beslissen wat je met het huis wilt doen, maar ook krijg je te maken met erfbelasting. Hoeveel belasting moet je betalen als je een huis erft? Wat als je een afbetaald huis erft? Kan je een huis erven zonder belasting te betalen? En welke waarde van de woning is bepalend voor de erfbelasting? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het erven van een huis en de bijbehorende erfbelasting.

Hoeveel erfbelasting moet je ongeveer betalen als je een huis erft?

Als je een huis erft, betaal je erfbelasting over de waarde van het huis. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van het huis en de relatie tussen de erfgenamen en de overledene. Hoe hoger de waarde van het huis, hoe meer erfbelasting je betaalt. De hoogte van de erfbelasting verschilt per situatie. Lees hier alles over hoe erfbelasting werkt.

Wat als je een afbetaald huis erft?

Als je een afbetaald huis erft, hoef je geen rekening te houden met hypotheekschulden. De waarde van het huis is dan namelijk hoger dan de schulden, waardoor er geen negatief saldo is. Wel moet je nog steeds erfbelasting betalen over de waarde van het huis.

Kan je een huis erven zonder belasting te betalen?

Alleen als de waarde van het huis onder de vrijstelling van de belasting zit, kan je een huis erven zonder belasting te betalen. Wil je eaxct weten hoe je erfbelasting kunt ontwijken? Lees dat dit artikel over ontwijken erfbelasting

Welke waarde van de woning is bepalend voor de erfbelasting?

De waarde van het huis op het moment van overlijden is bepalend voor de erfbelasting. Dit wordt ook wel de WOZ-waarde genoemd. Van de WOZ-waarde wordt de hypotheekschuld afgetrokken. Het bedrag dat hier uit komt is bepalend voor de hoogte van de erfbelasting. Als het huis dus al is afbetaald, dan is er geen sprake meer van een hypotheekschuld en wordt er geen rekening gehouden met de restschuld.

Conclusie

Een erfenis kan een emotionele aangelegenheid zijn, maar het is ook belangrijk om de financiële aspecten goed te regelen. Het betalen van erfbelasting is daarbij vaak onvermijdelijk, maar er zijn wel manieren om deze kosten te beperken. Het is daarom verstandig om op tijd na te denken over hoe je jouw erfenis wilt regelen en hierbij gebruik te maken van de diensten van een notaris.

Wil je een testament of een levenstestament laten vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een testament samenstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest