Euthanasieverklaring

  • 20 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Een euthanasieverklaring is een document waarin je aangeeft onder welke omstandigheden je niet meer verder wilt leven en je euthanasie wenst. Het is een persoonlijke keuze en kan een moeilijk onderwerp zijn om over na te denken en te bespreken. Toch is het belangrijk om hier tijdig bij stil te staan en er een op te stellen, zodat jouw wensen op dit gebied bekend zijn bij de mensen om je heen en bij de artsen die je behandelen. van hieruit kunnen medische beslissingen beter worden gemaakt door de arts.

In dit artikel gaan we in op hoe je een euthanasieverklaring kunt opstellen en waar je aan moet denken. We bespreken de regels en wetten omtrent euthanasie en de geldigheid van een euthanasieverklaring. Ook laten we zien hoe Thuisnotaris jou hierbij kan helpen als aanbieder van testamenten en levenstestamenten.

Wat is een euthanasieverklaring?

Een euthanasieverklaring is een document waarin je vastlegt onder welke omstandigheden je graag euthanasie wilt laten plegen. Het is belangrijk om een deze op te stellen, omdat het kan helpen om ervoor te zorgen dat jouw wensen met betrekking tot het levenseinde worden gerespecteerd.

Een euthanasieverklaring bevat verschillende onderdelen, zoals jouw persoonlijke gegevens, de reden(en) waarom je euthanasie wilt laten plegen, en onder welke omstandigheden je dit wilt laten doen. Daarnaast kan het ook relevant zijn om aan te geven welke medische behandelingen je wel of niet wilt ondergaan.

Regels omtrent euthanasie

Euthanasie is in Nederland sinds 2002 bij wet toegestaan onder strikte voorwaarden. Het gaat om het opzettelijk beëindigen van het leven van een patiënt op diens uitdrukkelijk en weloverwogen verzoek. Hieronder staan de belangrijkste regels voor euthanasie in Nederland.

Wat zegt de wet over euthanasie? In Nederland is euthanasie toegestaan onder strikte voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden en moet de patiënt een vrijwillig en weloverwogen verzoek hebben gedaan. Daarnaast moet er sprake zijn van een medische situatie zonder redelijke andere oplossingen.

Wie komt in aanmerking voor euthanasie? Euthanasie kan alleen worden uitgevoerd bij patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. De patiënt moet daarnaast in staat zijn om zijn of haar wil te uiten en moet een weloverwogen verzoek hebben gedaan. De patiënt moet ook ten minste 12 jaar oud zijn.

Wat zijn de voorwaarden voor euthanasie? Euthanasie kan alleen worden uitgevoerd als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet er sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden en moet de patiënt een vrijwillig en weloverwogen verzoek hebben gedaan. De arts moet ervan overtuigd zijn dat er geen redelijke andere oplossingen zijn en moet een andere onafhankelijke arts raadplegen. Daarnaast moet de arts de patiënt goed informeren over zijn of haar situatie en over de mogelijkheden van palliatieve zorg.

Hoe lang duurt het proces van toestemming voor euthanasie? Het proces van toestemming voor euthanasie kan enige tijd in beslag nemen. Er moet een verzoek worden gedaan bij de behandelend arts, die vervolgens een andere onafhankelijke arts moet raadplegen. De arts moet ervan overtuigd zijn dat aan alle voorwaarden is voldaan. In sommige gevallen kan dit proces enkele weken tot maanden duren.

De geldigheid van een euthanasieverklaring. Een euthanasieverklaring is alleen geldig als deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hieronder worden de belangrijkste punten besproken.

Wanneer is een euthanasieverklaring geldig?

Een euthanasieverklaring is alleen geldig als deze vrijwillig, weloverwogen en duurzaam is opgesteld. Dit betekent dat de persoon die de verklaring heeft opgesteld, op het moment van het opstellen, wilsbekwaam was en begreep wat de gevolgen van zijn of haar keuze waren. Daarnaast moet de verklaring specifiek genoeg zijn, zodat duidelijk is welke situatie de persoon bedoelt en welke handelingen hij of zij wil laten uitvoeren.

Hoe vaak moet je dit vernieuwen?

Er is geen wettelijke verplichting om een euthanasieverklaring regelmatig te vernieuwen. Wel wordt geadviseerd om dit elke vijf jaar te doen, omdat de persoonlijke situatie en wensen kunnen veranderen.

Wat gebeurt er als je er geen een hebt?

Als je geen euthanasieverklaring hebt, kan het zijn dat artsen of naasten niet weten wat jouw wensen zijn omtrent euthanasie. In dat geval kan er onduidelijkheid ontstaan over wat er wel of niet mag gebeuren. Een euthanasieverklaring geeft duidelijkheid en voorkomt onnodige stress en discussies. Lees er ook meer over op de website van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde

Thuisnotaris: aanbieder van testamenten en levenstestamenten

Thuisnotaris is een online aanbieder van testamenten en levenstestamenten. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn over het opstellen van bijv. een euthanasieverklaring en bieden daarom onze hulp aan bij het opstellen van deze verklaring.

Wij kunnen mensen helpen bij het opstellen van een euthanasieverklaring door middel van ons ‘laat je helpen’ pakket. Hierbij krijgen klanten hulp van een erfrechtspecialist om de verklaring op te stellen. Wij zorgen er ook voor dat de verklaring voldoet aan alle wettelijke eisen.

Het opstellen van een euthanasieverklaring via Thuisnotaris heeft verschillende voordelen. Zo zijn onze tarieven scherp en krijgen klanten altijd een persoonlijk controlegesprek om de kwaliteit te waarborgen. Daarnaast bieden wij de meest uitgebreide testamenten aan en zijn er geen kleine lettertjes of additionele kosten voor extra clausules of vanaf prijzen.

Naast het opstellen van een euthanasieverklaring biedt Thuisnotaris ook andere diensten aan, zoals hulp bij het opstellen van een testament en ondersteuning bij afwikkeling nalatenschap. Wij hebben ruim 30.000 klanten eerder geholpen aan een goed testament en streven altijd naar maatwerk voor onze klanten. Wij hebben belangrijke samenwerkingen met onder andere Goede Doelen Nederland, verschillende Goede Doelen en TestamentTest.nl.

Wacht niet te lang!

Een euthanasieverklaring is een belangrijk document waarin je aangeeft onder welke omstandigheden je euthanasie wenst en onder welke niet. Het opstellen van een euthanasieverklaring is een persoonlijke keuze, maar kan helpen om je wensen op een respectvolle manier kenbaar te maken en te zorgen dat deze ook worden gerespecteerd.

Er zijn verschillende manieren om een euthanasieverklaring op te stellen. Het is belangrijk om de geldigheid van het document te waarborgen, door het correct in te vullen en te laten ondertekenen door een arts. Thuisnotaris kan hierbij helpen, door het opstellen van een rechtsgeldig document en het bieden van professionele begeleiding bij het invullen ervan.

Het opstellen van een euthanasieverklaring kan lastig zijn, maar het is belangrijk om je wensen kenbaar te maken en deze vast te leggen. Door het opstellen van een euthanasieverklaring kun je ervoor zorgen dat jouw wensen worden gerespecteerd en dat er op een respectvolle manier met jouw levenseinde wordt omgegaan.

Dus, twijfel niet en neem de tijd om een euthanasieverklaring op te stellen. Het is een belangrijk document voor jezelf en voor je naasten. Bij Thuisnotaris kun je terecht voor het opstellen van juridische documenten zoals testamenten en levenstestamenten. Bezoek onze website en stel jouw eigen document samen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €245

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €245
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest