Levenstestament

Euthanasieverklaring

In dit artikel leggen we uit wat een euthanasieverklaring is. We vertellen hoe je deze kunt opstellen en waar je aan moet denken.

Wat is euthanasie?

In Nederland staat het woord euthanasie voor het zelfgekozen levenseinde met behulp van een arts. Euthanasie is altijd uit vrije wil. De patiënt moet hier zelf om vragen. Euthanasie is een moeilijk en emotioneel zwaar traject.

Voor veel mensen is dit een moeilijk onderwerp zijn om over na te denken en te bespreken. Toch is het verstandig dit tijdig te doen en dit vast te leggen. Er wordt bij euthanasie getoetst of:

  • de patiënt moet namelijk in staat is om zijn of haar wil te uiten
  • er een weloverwogen verzoek wordt gedaan.

Wat is een euthanasieverklaring?

Een euthanasieverklaring is een document waarin je vastlegt onder welke omstandigheden je graag euthanasie wilt laten plegen.

Een euthanasieverklaring bevat jouw gegevens, redenen voor euthanasie en de omstandigheden waarin je het wilt laten doen. Het is belangrijk om te vertellen welke medische behandelingen je wel of niet wilt krijgen. En om in dit document zaken vast te leggen over te nemen medische beslissingen.

Twijfel je over bepaalde zaken, bespreek dit dan met een arts.

Wat zegt de wet over euthanasie?

Euthanasie is in Nederland sinds 2002 bij wet toegestaan onder strikte voorwaarden. – Het gaat om het bewust beëindigen van het leven van een patiënt. – Dit gebeurt op zijn duidelijke en goed doordachte verzoek.

Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. En moet de patiënt een vrijwillig en weloverwogen verzoek hebben gedaan. Daarnaast moet er sprake zijn van een medische situatie zonder redelijke andere oplossingen.

Wie komt in aanmerking voor euthanasie?

Euthanasie kan alleen worden uitgevoerd bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn en die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. De patiënt moet ook ten minste 12 jaar oud zijn.

Wat zijn de voorwaarden voor euthanasie?

Euthanasie kan alleen worden uitgevoerd als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet er sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. En moet de patiënt een vrijwillig en weloverwogen verzoek hebben gedaan. Het opstellen van een euthanasieverklaring helpt daar bij.

De arts moet ervan overtuigd zijn dat er geen redelijke andere oplossingen zijn. En moet een andere arts raadplegen. Daarnaast moet de arts de patiënt goed informeren over zijn situatie. En over de mogelijkheden van palliatieve zorg.

Hoe lang duurt het proces van toestemming voor euthanasie?

Het proces van toestemming voor euthanasie kan enige tijd in beslag nemen. Er moet een verzoek worden gedaan bij de behandelend arts. Deze arts moet vervolgens een andere arts raadplegen. De arts moet ervan overtuigd zijn dat aan alle voorwaarden is voldaan.

Wanneer is een euthanasieverklaring geldig?

Een euthanasieverklaring is alleen geldig als deze vrijwillig en weloverwogen is opgesteld. De persoon die de verklaring heeft opgesteld moet op dat wilsbekwaam zijn geweest. En goed hebben kunnen begrijpen wat de gevolgen van zijn keuzes waren.

De verklaring moet specifiek genoeg zijn. Zodat duidelijk is welke situatie de persoon bedoelt en welke handelingen hij of zij wil laten uitvoeren.

Ook is het belangrijk om de euthanasieverklaring met de huisarts te bespreken en daar te laten registreren. Zo weet de huisarts precies wat de wensen zijn.

Er is geen wettelijke verplichting om dit te vernieuwen. Het is wel verstandig om regelmatig te bekijken of de persoonlijke situatie en wensen veranderd zijn.

Euthanasieverklaring in het levenstestament

Veel mensen nemen de euthanasieverklaring op als onderdeel van het levenstestament. Een levenstestament is een officieel document. In dit document leg je vast wie voor jou mag beslissen en handelen. Dit gebeurt als je dat zelf niet meer kunt.

Hier zijn enkele zaken die kunnen worden opgenomen in een levenstestament:

  • Iemand aanwijzen om namens jou beslissingen te nemen en handelingen te verrichten. Bijvoorbeeld het beheren van je bankzaken, het afhandelen van belastingzaken, en het verkopen van je huis.
  • Naast de euthanasieverklaring kun je ook andere medische wensen vastleggen. Bijvoorbeeld of je donor wilt zijn.
  • Je kan vastleggen hoe je wilt dat jouw zorg wordt geregeld als je wilsonbekwaam wordt. Bijvoorbeeld waar je wilt wonen en welke zorgverleners je voorkeur hebben.
  • Je kunt ook andere persoonlijke wensen vastleggen. Bijvoorbeeld rondom je uitvaart, de zorg voor je huisdieren, en andere zaken die voor jou belangrijk zijn.

Thuisnotaris helpt je om nu direct een testament en levenstestament op te stellen. Beantwoord alle vragen uit onze keuze hulp zelfstandig. Of doe dit met de hulp van een van onze specialisten.

Omdat je zelf de voorbereiding doet kunnen we de scherpste tarieven aanbieden. Je krijgt bij ons altijd een persoonlijk controlegesprek om de kwaliteit te waarborgen.

Begin direct

Regel jouw levenstestament met Thuisnotaris

Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.

Nu beginnen! Verken gratis, download gratis,
rond af voor €275 per testament