Erfrecht Digitaal

 • 5 juli 2023

In dit artikel

Digitaal Erfrecht; Het Nieuwe Tijdperk van Erfrechtplanning

Met de voortdurende digitalisering van ons dagelijks leven, hebben technologische innovaties ook een groot effect gehad op hoe we met erfrecht omgaan. Digitaal erfrecht beslaat alle rechten en verplichtingen die betrekking hebben op het online regelen van erfenissen en nalatenschap, testamenten en levenstestamenten. In dit nieuwe tijdperk van erfenisplanning spelen digitale notarisdiensten steeds meer een centrale rol. Thuisnotaris.nl is hierin een voorbeeld: het biedt gebruikers de mogelijkheid om rechtsgeldige documentatie zoals (levens)testamenten, samenlevingscontracten en verklaringen van erfrecht digitaal te regelen.

Waarom praten we over erfrecht dat digitaal is? 

De modernisering van onze samenleving heeft geleid tot aanzienlijke veranderingen in de manier waarop we communiceren, transacties uitvoeren en informatie opslaan. Als gevolg hiervan kunnen notarisdiensten niet achterblijven. Het traditionele notariaat evolueert om tegemoet te komen aan de behoeften en verwachtingen van een steeds digitalere wereld. Het is essentieel dat notarissen zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit en diensten aanbieden die aansluiten bij de moderne manier van leven. Door het omarmen van technologie en het aanbieden van online notarisdiensten, kunnen notarissen een waardevolle rol spelen in het digitale erfrecht en ervoor zorgen dat mensen op een efficiënte en veilige manier hun nalatenschap digitaal kunnen plannen en beheren. Door mee te gaan met de modernisering van onze cultuur kunnen notarisdiensten relevant blijven en een waardevolle bijdrage leveren aan de behoeften van de moderne samenleving.

Zijn online notarisdiensten te vertrouwen?

Een essentiële vraag die vaak naar voren komt bij het overwegen van het gebruik van online notarisdiensten, zoals Thuisnotaris.nl, is of ze te vertrouwen zijn. Het vertrouwen in een notarisservice is van cruciaal belang, omdat het gaat om belangrijke juridische zaken en de bescherming van persoonlijke gegevens.

Thuisnotaris.nl heeft zich gevestigd als een betrouwbare speler binnen de online notariswereld. Het platform werkt samen met gekwalificeerde en ervaren notarissen, wat betekent dat de diensten worden geleverd door professionals die voldoen aan de wettelijke vereisten en ethische normen van het notariaat. Bovendien besteedt Thuisnotaris.nl veel aandacht aan de beveiliging en privacy van gebruikersgegevens. Het platform maakt gebruik van geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals versleutelde communicatie en veilige gegevensopslag, om ervoor te zorgen dat de vertrouwelijkheid en integriteit van informatie worden beschermd.

Thuisnotaris is de online notaris van Nederland. Samen met het grootste notariskantoor van Nederland heeft Thuisnotaris de afgelopen jaren ruim 30.000 tevreden klanten aan een passend testament en levenstestament geholpen. Deze ervaring en expertise zet Thuisnotaris nu in om je te helpen zelf een goed testament en levenstestament te maken.  Ook kunnen zij helpen met het afwikkelen van een nalatenschap en de wettelijke termijn van de erfenis.

Welke spelers zijn er binnen het online erfrecht?

Binnen het online / digitale erfrecht zijn er verschillende spelers actief. Ten eerste zijn er notarissen in dorpen of steden die hun diensten ook online aanbieden. Deze notarissen werken meestal vanuit een fysiek kantoor, maar hebben een online platform waar gebruikers documenten kunnen opstellen en raadplegen. Het ondertekenen van de aktes moet dan wel altijd op dat lokale kantoor plaatsvinden. Daarnaast zijn er online adviesdiensten die niet notarieel bevoegd zijn, maar wel advies en begeleiding kunnen bieden bij het regelen van een digitale erfenis. Ten slotte zijn er platforms zoals Thuisnotaris.nl, die online actief zijn, advies verstrekken én de rol van notaris vervullen. Deze platforms zijn gespecialiseerd in het leveren van volledige notariële diensten op afstand, inclusief het opstellen van rechtsgeldige documenten.

Wat is het verschil tussen een fysiek kantoor in het dorp en een online notaris?

Het belangrijkste verschil tussen een fysiek notariskantoor in een dorp en een online notaris is de fysieke aanwezigheid. Een fysiek notariskantoor vereist dat klanten persoonlijk naar het kantoor komen om documenten te bespreken, te ondertekenen en te registreren. Dit kan tijdrovend zijn en vereist fysieke verplaatsing. Aan de andere kant biedt een online notaris een grotendeels digitale ervaring, waarbij alle communicatie en documentatie online plaatsvindt. Enkel de daadwerkelijke handtekening moet bij een notaris gezet worden. Gebruikers kunnen documenten elektronisch invullen en indienen via een beveiligde online omgeving. Het persoonlijke gesprek met de specialisten vindt ook volledig digitaal plaats. Vervolgens resteert enkel nog het zetten van de handtekening bij een fysieke notaris.

Een ander verschil is de beschikbaarheid en openingstijden. Een fysiek notariskantoor kent openingstijden en klanten moeten zich aanpassen aan de beschikbaarheid van de notaris. Bij een online notaris kunnen gebruikers op elk gewenst moment toegang krijgen tot de diensten, ongeacht de tijd of locatie, wat zorgt voor meer flexibiliteit en gemak.

Wat zijn de voordelen van een online notaris?

Het gebruik van een online notaris biedt verschillende voordelen. Ten eerste is het gemak en de toegankelijkheid. Gebruikers kunnen notariële diensten ontvangen zonder fysiek naar een kantoor te hoeven reizen. Dit bespaart tijd en moeite, vooral voor mensen met drukke schema’s of beperkte mobiliteit. Daarnaast kunnen online notarisdiensten kostenefficiënter zijn. Doordat er geen fysiek kantooronderhoud en hoge overheadkosten zijn, kunnen online notarissen hun diensten vaak tegen lagere tarieven aanbieden. Dit kan voordelig zijn voor mensen die op zoek zijn naar betaalbare notariële diensten. Bovendien kunnen online notarissen een snellere doorlooptijd bieden. Digitale documenten kunnen direct worden opgesteld en doorgestuurd worden naar de fysieke notaris. Hierdoor worden de administratieve procedures versneld. Dit is vooral handig bij urgentere zaken die snel afgehandeld moeten worden.

Wat zijn de nadelen van een online notaris?

Hoewel online notarissen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. Ten eerste kan het ontbreken van persoonlijk contact een belemmering zijn voor mensen die de voorkeur geven aan face-to-face interactie bij belangrijke juridische zaken. Sommige mensen voelen zich mogelijk comfortabeler met een persoonlijke ontmoeting met een notaris om hun vragen te bespreken en gemoedsrust te krijgen. Daarnaast kunnen er zorgen zijn over de beveiliging en privacy van online transacties en opgeslagen gegevens. Het is essentieel om te zorgen voor een veilige en betrouwbare online omgeving waarin gevoelige informatie wordt beschermd tegen ongeoorloofde toegang of cyberaanvallen. Thuisnotaris maakt gebruik van geavanceerde technologieën om ervoor te zorgen dat de informatie van gebruikers veilig wordt opgeslagen en beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

Waarom is Thuisnotaris uniek?

Thuisnotaris is een unieke speler binnen het online erfrecht vanwege de combinatie van advies en de  rol van de notaris. Het platform stelt gebruikers in staat om volledig online rechtsgeldige documenten op te stellen, waarna ze enkel nog naar het fysieke notariskantoor hoeven te gaan om een handtekening te zetten. Thuisnotaris biedt een breed scala aan notariële diensten op afstand, waaronder het opstellen van testamenten, levenstestamenten, samenlevingscontract en verklaringen van erfrecht.

Wat Thuisnotaris uniek maakt, is dat het niet alleen een online platform is voor het opstellen van documenten, maar ook een team van ervaren en gekwalificeerde notarissen heeft die de rol van een traditionele notaris vervullen. Dit betekent dat gebruikers kunnen vertrouwen op de expertise en juridische kennis van Thuisnotaris bij het regelen van hun erfenis.

Een ander aspect dat Thuisnotaris uniek maakt, is de focus op gebruiksvriendelijkheid en klantgerichtheid. Het platform is ontworpen om de gebruikerservaring zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te maken, met duidelijke instructies en begeleiding bij elke stap van het proces. Bovendien biedt Thuisnotaris een klantenservice die beschikbaar is om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden bij het gebruik van de diensten.

Tot slot brengt thuisnotaris digitaal en persoonlijk contact bij elkaar. Er is altijd een persoonlijk controlegesprek met een persoon die zijn of haar testament of levenstestament heeft gemaakt. De invoer wordt gevalideerd, de keuzes worden besproken en het de conceptaktes worden gecontroleerd. De klant geeft uiteindelijk zelf akkoord.

Al met al combineert Thuisnotaris het gemak en de toegankelijkheid van online notarisdiensten met de betrouwbaarheid en expertise van gekwalificeerde notarissen. Hierdoor kunnen gebruikers op een efficiënte en betrouwbare manier hun digitale erfenis regelen zonder de beperkingen van tijd en afstand die vaak geassocieerd worden met traditionele notariskantoren.

 

De 10 voordelen van Thuisnotaris voor de consument

 1. Vaste lage prijs per testament (€ 275,- per testament incl tekenen bij de notaris). Dus geen vanaf prijzen of lokkertjes met lage instap kosten.
 2. Thuisnotaris hanteert een uitgebreid keuze testament/ flex testament. Partners hoeven dus geen gelijkluidend testament te maken en maken eigen individuele keuzes (maatwerk).
 3. Via Thuisnotaris kunnen er, ten opzichte van andere online dienstverleners, aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden (bijv. samengestelde gezinnen, kinderen met een beperking)
 4. Er is gratis de mogelijkheid tot livechat met een expert. Ook kun je als klant een gratis korte afspraak inplannen om een korte vraag te bespreken met onze experts.
 5. Een klant heeft altijd een gratis persoonlijk gesprek met onze expert van 30 min. om de keuzes te bespreken en te valideren. Zo weten wij, de klant en de notaris dat het goed is.
 6. Wil een klant een langer persoonlijk gesprek hebben? Dan kunnen wij ook samen met de klant in 60 minuten een testament en/of levenstestament geheel doorspreken.
 7. Je zit bij Thuisnotaris nergens aan vast en kunt altijd gratis stoppen. Ook na het 30 min gesprek. Is er toch iets fout gegaan, we herstellen het snel en zonder meerkosten.
 8. Thuisnotaris heeft landelijke dekking om de testamenten te ondertekenen bij de notaris in de eigen regio.
 9. Je ontvangt naast je testamenten altijd een verslag waarin je persoonsgegevens, keuzes en wensen overzichtelijk staan weergegeven.
 10. Je kunt onze tooling ook gebruiken als voorbereiding voor de gang naar je eigen notaris.

Maatwerk testament voor iedereen!

De kosten van een passend (levens)testament verschilt per situatie en per aanbieder. Partijen die testamenten tegen een lager tarief aanbieden kennen vaak kleine lettertjes: bepaalde situaties worden uitgesloten (bijvoorbeeld een samengesteld gezin) of er komen additionele kosten bij voor extra clausules. Thuisnotaris bied je het meest uitgebreide maatwerk testament tegen een vaste lage prijs (incl. ondertekenen bij de notaris). Hoe dat kan? Omdat je zelf een stukje van het werk overneemt, Thuisnotaris het opstellen van een testament goed geautomatiseerd heeft en er een nauwe samenwerking is met notariskantoren.

In tegenstelling tot andere aanbieders krijg je bij Thuisnotaris maatwerk en persoonlijke dienstverlening. Je kan bij Thuisnotaris ook terecht:

 • Als je een samengesteld gezin bent
 • Als je kinderen uit een eerder huwelijk hebt
 • Als je gehandicapte kinderen hebt
 • Als je kleinkinderen wilt toevoegen
 • Als je personen wilt uitsluiten en onterven
 • Als je onbeperkt andere personen wilt toevoegen
 • Als je onbeperkt goede doelen wilt toevoegen

Waarom zou ik mijn testament via Thuisnotaris regelen?

Thuisnotaris biedt de meest uitgebreide testamenten die klanten zelf eenvoudig online kunnen opstellen. Zij bieden de scherpste tarieven in de markt en waar nodig helpen we je verder met een persoonlijk gesprek of specifieke vraag waar je niet uitkomt. Je kunt door heel Nederland ondertekenen en met het persoonlijk controle gesprek weet je zeker dat het goed zit. Er is geen andere partij die het uitgebreide keuzetestament en dezelfde dienstverlening biedt tegen een betere prijs. Heb je een vraag? De erfrecht expert van Thuisnotaris staat altijd klaar via de live chat, stuur een email of plan een 10 minuten gesprek in.

Samenwerkende partners:

 • Thuisnotaris werkt intensief samen met TestamentTest. TestamentTest is gemaakt om op basis van een aantal eenvoudige vragen, snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. Daarnaast laat de TestamentTest de vele mogelijkheden zien om goede doelen te steunen na je overlijden.
 • Leden van Goede Doelen Nederland kunnen de Thuisnotaris-tool kosteloos en zonder verplichtingen gebruiken. Met de Thuisnotaris-tool kunnen ze voor hun relaties eenvoudig en snel een testament online opstellen. Ook kunnen ze hun relatie begeleiden bij het invullen. Door het persoonlijke controlegesprek komt het opnemen van één of meerdere goede doelen zorgvuldig(er) tot stand.
 • Na een overlijden moeten er veel zaken worden geregeld. Thuisnotaris en NabestaandenLoket werken samen om je nabestaanden te voorzien van de juiste hulp en begeleiding. Naast alle erfrechtelijke zaken (bijv. Verklaring van Erfrecht, aangifte erfbelasting) kun je bij Thuisnotaris ook je abonnementen afwikkelen bij meer dan 1600 organisaties.

De belangrijkste 8 vragen over digitaal erfrecht

 

Kan ik de lage prijs wel vertrouwen?

We kunnen je deze lage tarieven bieden omdat wij het opstellen van een testament slim hebben geautomatiseerd, samenwerken met notariskantoren en je doet veel zelf!

 

Heeft Thuisnotaris zelf notariskantoren?

Wij zitten niet in dure kantoorpanden.  Geen zorgen over de kwaliteit. Wij bieden altijd persoonlijk contact en het meest uitgebreide maatwerk testament.

 

Is het testament van Thuisnotaris wel rechtsgeldig?

Je ondertekent je testament gewoon bij de notaris. Je testament is hiermee rechtsgeldig en wordt opgenomen in het Centraal Testamenten Register.

 

Ik ga zelf naar een notaris in de buurt, kan dat?

Dat kan natuurlijk ook. Realiseer je dan dat je zelf contact moet opnemen met de notaris, moet onderhandelen over de hogere prijs en niet alles extra is gecontroleerd.

 

Ik weet niet wat een testament kan?

Geen probleem. We nemen je aan de hand in onze testamenthulp. En we leggen je bij elke optie uit wat deze voor je doet. Hulp nodig? Neem contact op via de livechat.

 

Hoe moet ik de prijs van Thuisnotaris vergelijken?

Je betaalt €275,- per testament. Dit is inclusief de kosten van de notaris en overige kosten. Hier zit ook het controlegesprek bij in samen met het gespreksverslag.

 

Ik weet niet goed hoe Thuisnotaris werkt?

Maak je keuzes in de Testamenthulp. Plan een afspraak voor controle en controleer zelf je testament. De notaris neemt contact met je op om te ondertekenen.

 

Kan ik via jullie naar mijn eigen notaris?

We hebben landelijke samenwerkingen. Onze systemen en aktes zijn goed op elkaar aangesloten. Hierdoor kunnen we het scherpe vaste tarief bieden.

Volledig digitaal je erfrecht documenten opstellen bij Thuisnotaris.nl

Wil je een testament (bijv. voor twee personen) opstellen en erfbelasting ontwijken? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend testament opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Bezoek nu onze TestamentHulp en stel jouw eigen testamenten samen! Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Extra: Online ondersteuning afwikkeling nalatenschap

Een familielid overlijdt. Je moet van alles regelen en er komt veel op je af. Ook de nalatenschap (erfenis) moet worden geregeld. Dit is een formele en complexe aangelegenheid, waar de regels en keuzes van het erfrecht gelden.

 • Wat moet ik regelen? De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap en voor de verdeling van de erfenis. Er moet aangifte erfbelasting & inkomstenbelasting worden gedaan. Totaal duurt dit traject al gauw 11 maanden en is het best complex.
 • Wie moet dit regelen? Het regelwerk ligt meestal in handen van 1 persoon. Dit kan een executeur zijn, een van de erfgenamen of iemand anders. We zien echter vaak dat mensen het spannend vinden om de afwikkeling voor alle erfgenamen goed en volledig uit te voeren.
 • Wat zijn de kosten? Een overlijden brengt altijd kosten met zich mee. Bijv. de kosten van de uitvaart, Verklaring van Erfrecht, erfbelasting, de notaris of een adviseur. Je wilt zo laag mogelijke kosten, maar wel dat het goed wordt uitgevoerd.

 

Thuisnotaris kan helpen met ondersteuning

Bespreek samen met Thuisnotaris je situatie, gebruik de opzegdienst en maak de juiste keuzes voor de erfbelasting, regel  je nalatenschap goed en volledig. Thuisnotaris biedt voor € 995,- volledige ondersteuning op afstand. Wat doet Thuisnotaris?

 • In het oriëntatie gesprek bespreken we met je wat er nodig is voor de afwikkeling van een nalatenschap
 • We plannen samen met je een online afspraak om de gehele nalatenschap in kaart te brengen
 • We bespreken de ’testamentaire mogelijkheden’ om de te betalen erfbelasting zo laag mogelijk te houden
 • Je ontvangt een uitgebreid verslag waarin alles wat besproken is staat weergegeven en uitgelegd
 • Wij vullen het belastingformulier aangifte erfbelasting in, welke je controleert en opstuurt naar de belastingdienst
 • Indien nodig helpen we met aanvragen van Verklaring van Erfrecht en de keuze wel/ niet aanvaarden van de erfenis
 • We kunnen een extra controle op de WOZ waarde van de woning doen, met mogelijk een verlaging tot gevolg
 • Je kunt gebruik maken van de opzegdienst om lopende abonnementen en accounts op te heffen

Plan zelf een gratis oriëntatiegesprek in en bespreek samen met de specialist je wensen, mogelijkheden en aanpak. Bespaar je als erfgenamen veel ellende, geregel en erfbelasting. Laat je vanuit uw eigen huis ondersteunen bij de afwikkeling nalatenschap.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest