Akte van Erfrecht

 • 20 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Als iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Naast het regelen van de uitvaart moeten er ook allerlei zaken worden geregeld rondom de nalatenschap. Een belangrijk document in dat proces is de akte van erfrecht. Maar wat is dat precies en waarom is het zo belangrijk?

Een akte van erfrecht is een officieel document dat wordt opgesteld door de notaris. Hierin staat wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om de nalatenschap af te handelen. Het is dus een belangrijk bewijsstuk dat nodig is bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Maar waarom is een akte van erfrecht eigenlijk zo belangrijk? In dit artikel zullen we daar verder op ingaan. Ook zullen we bespreken hoe je een akte van erfrecht kunt krijgen en wat het verschil is tussen een akte van erfrecht en een testament.

Hoe krijg je een akte van erfrecht?

Als je een akte van erfrecht nodig hebt, moet je deze aanvragen bij de notaris. De notaris zal vervolgens onderzoek doen naar de erfgenamen en hun rechten op de nalatenschap. Dit kan soms enige tijd in beslag nemen.

Om een akte van erfrecht aan te vragen, heb je verschillende documenten nodig. Ten eerste moet je een kopie van de overlijdensakte van de overledene kunnen overleggen. Daarnaast moet je bewijzen wie de erfgenamen zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een testament, een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele te overleggen. Ook moet je een kopie van je eigen legitimatiebewijs kunnen laten zien.

Het aanvragen van een akte van erfrecht kan enige tijd in beslag nemen. Gemiddeld duurt het ongeveer twee tot zes weken voordat je de akte van erfrecht ontvangt. Dit kan echter langer duren als er bijvoorbeeld veel erfgenamen zijn of als er discussie is over wie recht heeft op de nalatenschap. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van een akte van erfrecht.

Is een verklaring van erfrecht nodig?

Als iemand overlijdt, moeten de erfgenamen vaak de erfenis afwikkelen. Hierbij kan een verklaring van erfrecht nodig zijn. Maar wat is een verklaring van erfrecht precies en in welke situaties is deze nodig?

 

Wat is een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht is een officiële verklaring waarin staat wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om de erfenis af te wikkelen. De verklaring van erfrecht wordt opgesteld door een notaris en bevat onder andere informatie over de overledene, de erfgenamen en eventuele schulden en bezittingen van de overledene.

 

In welke situaties is een verklaring van erfrecht nodig?

Een verklaring van erfrecht kan nodig zijn in verschillende situaties, bijvoorbeeld bij:

 • Het afwikkelen van de erfenis: als de overledene een testament heeft opgesteld, staat hierin wie de erfgenamen zijn en wie de executeur is. Als er geen testament is, moet er door de erfgenamen onderling een executeur worden aangewezen. Om te kunnen bewijzen dat iemand de executeur is, kan een verklaring van erfrecht nodig zijn.
 • Het opheffen van een bankrekening: als de overledene een bankrekening had, moet deze worden opgeheven. De bank kan om een verklaring van erfrecht vragen om te kunnen controleren wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om de bankrekening op te heffen.
 • Het verkopen van een huis: als de overledene een huis had, moet deze worden verkocht als de erfgenamen dit willen. De notaris die de verkoop regelt, kan om een verklaring van erfrecht vragen om te kunnen controleren wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om het huis te verkopen.

 

Wat zijn de gevolgen van het niet hebben van een verklaring van erfrecht?

Als je geen verklaring van erfrecht hebt, kan dit gevolgen hebben bij het afwikkelen van de erfenis. Zo kan een bank weigeren om een bankrekening op te heffen of geld uit te keren als niet kan worden aangetoond wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om de erfenis af te wikkelen. Ook kan het lastiger zijn om bezittingen van de overledene te verkopen of te verdelen onder de erfgenamen. Daarom is het vaak verstandig om een verklaring van erfrecht aan te vragen als dit nodig is.

 

Hoe duur is een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht kan verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

 

Kosten van een verklaring van erfrecht:

De kosten van een verklaring van erfrecht kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van het notariskantoor dat de verklaring opstelt en de complexiteit van de erfenis.

 • Sommige notarissen hanteren een vast tarief voor het opstellen van een verklaring van erfrecht, terwijl anderen de kosten berekenen op basis van het aantal uren dat ze eraan besteden.
 • Het is belangrijk om bij de notaris te informeren wat de precieze kosten zijn, voordat je besluit een verklaring van erfrecht te laten opstellen.

 

Verschillende factoren die de kosten van een verklaring van erfrecht bepalen:

 • Omvang van de erfenis: Hoe groter de erfenis, hoe complexer de verklaring van erfrecht zal zijn, en hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Aantal erfgenamen: Hoe meer erfgenamen er zijn, hoe hoger de kosten zullen zijn, omdat er meer tijd en inspanning nodig is om alle betrokkenen te identificeren en hun rechten te verifiëren.
 • Locatie: De kosten van een verklaring van erfrecht kunnen variëren afhankelijk van de locatie van het notariskantoor. In sommige regio’s zijn de tarieven hoger dan in andere

 

Vergelijking van de kosten van een verklaring van erfrecht bij verschillende aanbieders:

 • Het is verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat je een verklaring van erfrecht laat opstellen. Op die manier kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.
 • Houd er wel rekening mee dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Een lage prijs kan soms gepaard gaan met minder ervaring of minder persoonlijke aandacht van de notaris.
 • Bij Thuisnotaris kun je rekenen op een scherp tarief voor een verklaring van erfrecht, zonder verborgen kosten.

Wat is het verschil tussen een testament en een verklaring van erfrecht?

Wanneer je nadenkt over wat er gebeurt met jouw nalatenschap wanneer je overlijdt, zijn er twee belangrijke documenten om in gedachten te houden: het testament en de verklaring van erfrecht. Beiden hebben verschillende doeleinden en zijn belangrijk om te hebben. Hieronder leggen we uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een testament en een verklaring van erfrecht.

 • Een testament is een document waarin je vastlegt wat er moet gebeuren met je nalatenschap na je overlijden. Het bevat instructies over hoe jouw bezittingen verdeeld moeten worden, wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van jouw wensen en wie er voogdij krijgt over eventuele minderjarige kinderen. Een testament wordt opgemaakt door een notaris en is alleen geldig als het is opgesteld volgens de wettelijke vereisten.
 • Een verklaring van erfrecht is een document dat bevestigt wie de erfgenamen zijn van een overledene. Het geeft inzicht in de erfenis en wie er gerechtigd is tot de bezittingen van de overledene. Een verklaring van erfrecht is vooral belangrijk wanneer de overledene geen testament heeft opgesteld. Het is ook belangrijk om te hebben wanneer bijvoorbeeld een bank of verzekeringsmaatschappij vraagt om een verklaring van erfrecht voordat ze de rekeningen van de overledene vrijgeven. Een verklaring van erfrecht kan worden opgesteld door een notaris, maar in sommige gevallen kan het ook worden opgesteld door een advocaat.

Het belangrijkste verschil tussen een testament en een verklaring van erfrecht is dus dat een testament instructies bevat over hoe de nalatenschap verdeeld moet worden, terwijl een verklaring van erfrecht bevestigt wie de erfgenamen zijn en wie gerechtigd is tot de bezittingen van de overledene. In heel veel gevallen is het belangrijk om beide documenten te hebben.

Ondersteuning bij het regelen van een nalatenschap

Als je familielid overlijdt moet er veel geregeld worden. Ook de nalatenschap (erfenis) moet worden geregeld. Dit is een formele en complexe aangelegenheid, waar de regels en keuzes van het erfrecht gelden. Wist je bijvoorbeeld dat je bij de aangifte erfbelasting allerlei keuzes kunt maken waarmee je kunt sturen hoeveel erfbelasting er betaald moet worden? Wij vertellen je graag wat er allemaal bij komt kijken! Plan een gratis oriëntatie gesprek in bij Thuisnotaris.nl, dan weet je daarna alles wat je zelf moet regelen. Voorkom hoge kosten van een afwikkeling door hulp in te schakelen. Kijk op de site van afwikkeling nalatenschap: Thuisnotaris – Online afwikkeling

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest