Hoe moet ik een erfenis afhandelen?

  • 8 november 2022
  • Testament

Hoe moet ik een erfenis afhandelen?

Een erfenis afhandelen; hoe doe ik dat? In het testament van mijn vader ben ik tot erfgenaam en executeur-testamentair benoemd. Mijn vader wordt helaas steeds minder en ik verwacht dat hij binnenkort zal gaan overlijden. Wat komt er op mij af bij de afhandeling van een erfenis met testament en waar moet ik op letten?

Afhandeling erfenis met testament

Als een dierbare of een bekende is overleden moeten in die moeilijke tijd allerlei zaken worden geregeld. Als je erft of je bent in het testament tot executeur benoemd, heb je een belangrijke rol in de afwikkeling van de erfenis. Omdat je het risico loopt aansprakelijk te worden voor de schulden van de overledene, is het belangrijk meteen na een overlijden naar mij toe te komen.

Als je een erfenis accepteert, word je in principe aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Dit is ook het geval als de schulden groter zijn dan de bezittingen. De erfgenaam moet dan met zijn eigen geld bijpassen. Je bent niet verplicht een erfenis te accepteren. Je kunt er vanaf zien (dit wordt verwerpen genoemd) of de erfenis als een faillissement laten afwikkelen (dit wordt beneficiair aanvaarden genoemd). In deze gevallen hoef je als erfgenaam in principe niet de schulden van de overledene te betalen.

Wat moet ik regelen?

De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap en voor de verdeling van de erfenis. Er moet aangifte erfbelasting & inkomstenbelasting worden gedaan. Totaal duurt dit traject al gauw 11 maanden en is het best complex.

Wie moet dit regelen?

Het regelwerk ligt meestal in handen van 1 persoon. Dit kan een executeur zijn, een van de erfgenamen of iemand anders. We zien echter vaak dat mensen het spannend vinden om de afwikkeling voor alle erfgenamen goed en volledig uit te voeren.

Wat zijn de kosten?

Een overlijden brengt altijd kosten met zich mee. Bijv. de kosten van de uitvaart, Verklaring van Erfrecht, erfbelasting, de notaris of een adviseur. Je wilt zo laag mogelijke kosten, maar wel dat het goed wordt uitgevoerd.

Afhandeling erfenis

Bij de afhandeling van een erfenis heb je in sommige gevallen geen keuze meer om te verwerpen of beneficiair te aanvaarden. Dat is bijvoorbeeld als je je (bewust of onbewust) al als een erfgenaam hebt gedragen. Dit kan het geval zijn als je geld opneemt van de overledene of wanneer je inboedel van de overledene bij je thuis gebruikt. daarbij spelen nog allerlei andere regels zoals de wettelijke termijn afhandeling erfenis. 

 

Rol executeur en erfgenamen

De executeur is samen met de erfgenamen hoofdelijk aansprakelijk voor de erfbelasting. Je kunt hierdoor financieel risico lopen. Ook al ben je in een testament tot executeur aangewezen; je kunt deze aanwijzing ook weigeren of samen met de notaris uitvoeren. Ook als er geen testament is, zijn er verschillende keuzes te maken die invloed hebben op de erfbelasting. Het is belangrijk dat je weet welke keuzes dat zijn en of die voor een hogere of juist lagere erfbelasting zorgen.

Wat kan Thuisnotaris voor je betekenen?

Als iemand komt te overlijden zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Veel instanties willen zeker weten dat de gegevens van de overledende kloppen en willen zeker weten dat je handelt met mandaat. Het regelwerk is geen alledaagse activiteit en kent veel uitzoekwerk en keuzemomenten. Daarom schakelen veel mensen hulp in om alles goed en passend geregeld te krijgen.

Thuisnotaris werkt met gespecialiseerde erfrecht specialisten. Daarnaast heeft Thuisnotaris de inventarisatie van de nalatenschap geautomatiseerd, waardoor onder andere de te betalen erfbelasting wordt berekend. Daarbij heeft Thuisnotaris een optimalisatie berekening gemaakt, zodat je altijd sturing kunt geven aan de te betalen erfbelasting en zo laag mogelijk uitkomt. Wij vertellen je graag wat er allemaal bij komt kijken! neem contact met ons op.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest