Hoe moet ik een erfenis afhandelen?

  • 8 november 2022
  • Testament

Hoe moet ik een erfenis afhandelen?

Een erfenis afhandelen; hoe doe ik dat? In het testament van mijn vader ben ik tot erfgenaam en executeur-testamentair benoemd. Mijn vader wordt helaas steeds minder en ik verwacht dat hij binnenkort zal gaan overlijden. Wat komt er op mij af bij de afhandeling van een erfenis met testament en waar moet ik op letten?

Afhandeling erfenis met testament

Als een dierbare of een bekende is overleden moeten in die moeilijke tijd allerlei zaken worden geregeld. Als je erft of je bent in het testament tot executeur benoemd, heb je een belangrijke rol in de afwikkeling van de erfenis. Omdat je het risico loopt aansprakelijk te worden voor de schulden van de overledene, is het belangrijk meteen na een overlijden naar mij toe te komen. Ik bied je dan eerste hulp zodat je niet in de valkuilen stapt.

Als je een erfenis accepteert, word je in principe aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Dit is ook het geval als de schulden groter zijn dan de bezittingen. De erfgenaam moet dan met zijn eigen geld bijpassen. Je bent niet verplicht een erfenis te accepteren. Je kunt er vanaf zien (dit wordt verwerpen genoemd) of de erfenis als een faillissement laten afwikkelen (dit wordt beneficiair aanvaarden genoemd). In deze gevallen hoef je als erfgenaam in principe niet de schulden van de overledene te betalen.

Afhandeling erfenis

Bij de afhandeling van een erfenis heb je in sommige gevallen geen keuze meer om te verwerpen of beneficiair te aanvaarden. Dat is bijvoorbeeld als je je (bewust of onbewust) al als een erfgenaam hebt gedragen. Dit kan het geval zijn als je geld opneemt van de overledene of wanneer je inboedel van de overledene bij je thuis gebruikt.

De executeur is samen met de erfgenamen hoofdelijk aansprakelijk voor de erfbelasting. Je kunt hierdoor financieel risico lopen. Ook al ben je in een testament tot executeur aangewezen; je kunt deze aanwijzing ook weigeren of samen met de notaris uitvoeren. Ook als er geen testament is, zijn er verschillende keuzes te maken die invloed hebben op de erfbelasting. Het is belangrijk dat je weet welke keuzes dat zijn en of die voor een hogere of juist lagere erfbelasting zorgen.

Erfenis afhandelen en hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij de afhandeling van een testament? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag!

Wil je zelf een testament opstellen? Je kunt dit zelf eenvoudig zelf regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het testament geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Bekijk de diensten hieronder. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Doe de TestamentTest