Onterf de belastingdienst!

  • 13 juni 2022
  • Testament

Ik ben getrouwd, heb kinderen en wil graag dat er na mijn overlijden zo min mogelijk erfbelasting moet worden betaald. Wat kan ik daar voor regelen?

Door een goed testament te maken kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk erfbelasting betaald hoeft te worden of dat de erfbelasting juist verschoven wordt en uitgesteld gaat worden.

Als een van de gehuwde ouders overlijdt, zorgt de wet ervoor dat de overblijvende ouder de erfdelen van de kinderen niet meteen aan hen hoeft uit te betalen. De overblijvende ouder krijgt namelijk álle bezittingen. De kinderen houden hun erfdelen tegoed en krijgen de erfenis pas in handen als beide ouders zijn overleden.

Is dat goed geregeld? Dat is lang niet altijd het geval. Ook al krijgen de kinderen hun erfdeel bij het overlijden van de eerste ouder nog niet uitbetaald, er moet in veel gevallen toch wel erfbelasting worden betaald. En: omdat de kinderen hun erfdeel niet krijgen uitbetaald, moet de overblijvende ouder deze erfbelasting betalen. De overblijvende ouder kan hierdoor zelfs in financiële problemen komen! Met een specifieke regeling in het testament kun je de betaling van de erfbelasting verschuiven naar het moment dat beide ouders zijn overleden.

In een testament kan je ook diverse regelingen opnemen om erfbelasting te besparen. Met de keuze voor bepaalde regelingen kan dus besparing of juist uitstel van erfbelasting worden bereikt. Daarnaast kunnen er in een testament natuurlijk nog veel meer nuttige zaken geregeld worden. Ik laat je dit graag vrijblijvend zien met cijfervoorbeelden gebaseerd op je persoonlijke situatie.

Je persoonlijke situatie is heel belangrijk voor het maken van de juiste keuzes in een testament. Naast de besparing of uitstel van belasting wordt er bij het maken van het testament ook rekening gehouden met de leeftijd van degene die het testament maakt, het vermogen (bezittingen en schulden), de gezinssamenstelling en natuurlijk je eigen specifieke wensen.

In deze rubriek kunnen lezers (anoniem) vragen voorleggen aan notaris Mr. Bart Lever van Het Notarieel. Heb je ook een vraag? Stuur deze dan naar info@thuisnotaris.nl

 

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testamentest in