Bescherming van ouderen tegen financieel misbruik

  • 13 juni 2022
  • Levenstestament

Mijn vader is op leeftijd en ik merk dat hij niet meer zo scherp is met zijn financiën. Ik maak me er steeds meer zorgen over. Wat kunnen we doen?

Als ouderen niet meer goed in staat zijn hun financiële belangen te behartigen, lopen zij risico vanwege ondoordachte beslissingen of kunnen zij zelfs slachtoffer worden van misbruik. Het is dan van belang ze daartegen te beschermen, maar hen tegelijk ook in hun waarde te laten. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat een handtekening niet meer wordt geaccepteerd als een persoon zijn wil niet langer meer kan bepalen (wilsonbekwaamheid).

Als je vermoed dat er sprake is van misbruik dan kan de bijv. Lokale Alliantie Meppel je hierbij ook helpen. Dit is een samenwerkingsverband van organisaties in Meppel die veel met ouderen te maken hebben. Samen kan er veel beter naar een oplossing gezicht worden.

Als ouderen, bijvoorbeeld door dementie, hun financiële daden al niet meer goed overzien is bewind de aangewezen oplossing. Kinderen kunnen de rechter verzoeken om het vermogen van de ouder(s) door de rechter onder bewind te laten stellen. Er wordt dan een betrouwbare persoon tot bewindvoerder benoemd die opkomt voor de financiële belangen.

Als ouderen nog wel wilsbekwaam zijn kunnen zij bij de notaris zelf bepalen en  vastleggen wie hun financiële belangen zal behartigen als ze het zelf niet meer kunnen. Dat kan in een notariele volmacht, ook wel levenstestament genoemd. In een levenstestament kunnen meer dan alleen financiële zaken geregeld worden. Bijvoorbeeld als zij willen vastleggen wat er met het huis en de spullen moet gebeuren of wie medische beslissingen mag nemen.

Ik zie in de praktijk dat ouderen helaas nog vaak lang wachten om iets te gaan regelen. Bijvoorbeeld pas als men naar het verpleeghuis gaan en hun huis te koop wordt gezet door de kinderen. Als blijkt dat er nog niets geregeld was moet er dan alsnog met spoed nog bij de rechter een bewind worden aangevraagd. Dit gaat vaak minder snel dan gehoopt.

Mijn advies is daarom: kom op tijd naar mij toe en neem de tijd om het onderwerp bespreekbaar te maken.

In deze rubriek kunnen lezers (anoniem) vragen voorleggen aan notaris Mr. Bart Lever van Het Notarieel. Heb je ook een vraag? Stuur deze dan naar info@thuisnotaris.nl

 

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testamentest in