Wie behartigt mijn belangen als ik dat niet meer kan?

  • 13 juni 2022
  • Levenstestament

Wie regelt mijn zaken als ik zelf niet meer in staat ben om dat te doen? Bijvoorbeeld bij een beroerte, ongeval of dementie. Hoe kan ik dit nu goed regelen?

Je kunt voor die gevallen een persoon aanwijzen die je vertrouwt en die je de bevoegdheid geeft om jouw zaken te regelen als dat nodig is. Je kunt dit bij thuisnotaris regelen in een levenstestament. In een levenstestament kun je jouw wensen en regelingen met betrekking tot verschillende persoonlijke en zakelijke belangen juridisch goed laten vastleggen. Deze regelingen treden in werking als je tijdelijk of langdurig niet in staat bent je wil te bepalen of je eigen belangen te behartigen.

Je kunt iemand machtigen die namens jou je administratie regelt. Hieronder vallen het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van jouw bezittingen en het doen van belastingaangiften. Als je wilt dat schenkingen die je al eerder deed, ook door de gemachtigde worden gedaan, kun je laten vastleggen wanneer en aan wie die schenkingen moeten worden gedaan en voor welke bedragen. In het levenstestament kan je ook iemand benoemen die namens jouw  onderneming optreedt als je dat zelf niet meer kunt.

Het is bovendien mogelijk om bepaalde wensen met betrekking tot medische behandelingen vast te leggen. Als je zelf niet meer in staat bent om je wil te uiten, is het belangrijk dat een vertrouwd persoon dit voor je kan doen. Deze gemachtigde persoon kan, als je daartoe zelf niet meer in staat bent, namens jou handelen en overleg met de behandelend arts hebben over je medische behandeling.

Het is belangrijk dat je van te voren goed nadenkt wie je aanwijst om jouw wensen uit het levenstestament uit te voeren. Deze persoon moet jouw wil namelijk respecteren en daarbij niet in tweestrijd met zichzelf komen. Het levenstestament kan je altijd in een later stadium wijzigen zolang je nog je wil kan bepalen.

In deze rubriek kunnen lezers (anoniem) vragen voorleggen aan notaris Mr. Bart Lever van Het Notarieel. Heb je ook een vraag? Stuur deze dan naar info@thuisnotaris.nl

 

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testamentest in