Kan ik mijn zoon onterven?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Door nare gebeurtenissen hebben wij helaas geen contact meer met onze zoon. Hij staat volgens ons onder grote invloed van zijn partner. Wij willen nu dat hij niet meer van ons zal erven. Maar kunnen wij onze zoon wel onterven?

Ja dat kan, kinderen kunnen in een testament worden onterfd. Zij zijn dan officieel geen erfgenaam meer. Wel kan een kind dat onterfd is, zijn legitieme portie (minimum deel van de erfenis) als geldvordering opeisen, maar kan ook besluiten om dat niet te doen. De legitieme portie is de helft van wat het kind normaal had kunnen erven zonder testament. De legitieme portie moet door het kind binnen vijf jaar na het overlijden van de ouder of binnen een door de erfgenamen gestelde termijn worden opgeëist. Om zijn legitieme portie te kunnen berekenen heeft hij wel recht op informatie uit de erfenis.

Als je zoon besluit om de legitieme portie daadwerkelijk op te gaan eisen dan moet hij dit zelf aangeven bij de erfgenamen, executeur of de boedelnotaris. Zijn legitieme portie zal dan aan hem moeten worden uitbetaald door de erfgenamen. Niet in alle gevallen hoeft dit erfdeel meteen na overlijden te worden uitbetaald; in veel gevallen hoeft dit pas te gebeuren als beide ouders zijn overleden. Ik kan je informeren wanneer dit het geval is.

Als je wel wilt dat je zoon iets van je erft, maar je bang bent dat een ander van hem zal profiteren, kan je ook een zogenaamd bewind over de erfenis overwegen. In je testament wordt dan bepaald dat je zoon wel van je erft, maar dat een vertrouwde bewindvoerder het beheer heeft over zijn erfenis. De bewindvoerder beslist waaraan de erfenis uitgegeven mag worden of juist niet.

In deze rubriek kunnen lezers (anoniem) vragen voorleggen aan notaris Mr. Bart Lever van Het Notarieel. Heb je ook een vraag? Stuur deze dan naar info@thuisnotaris.nl

 

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testamentest in