Samengesteld gezin? Regel het goed!

  • 12 juni 2022
  • Levenstestament

Mijn vriend en ik hebben ieder eigen kinderen uit een eerdere relatie. Wij wonen inmiddels samen en vormen een samengesteld gezin. Wat kunnen we hiervoor regelen?

Als je een relatie krijgt met iemand die, net zoals jij, ook kinderen heeft, krijg je er ineens nieuwe gezinsleden bij. Dat is best wel even wennen voor je nieuwe gezin, dat vaak “samengesteld gezin” wordt genoemd. En er is veel te regelen. Er is namelijk niet alleen een nieuw gezin in je leven. Maar er zijn vaak ook nieuwe ex-en. Die van je partner en/of die van jezelf. Het is dus belangrijk om structuur in de nieuwe verhoudingen aan te brengen. En ook na te denken over wat er moet gebeuren als jij of je partner overlijdt.

In een samenlevingscontract kun je goede afspraken maken over hoe de financiële zaken in je nieuwe relatie lopen. Bijvoorbeeld over wie welke kosten betaalt, wie eigenaar is van welke spullen en wat er bij een scheiding moet gebeuren. Ook kun je in een samenlevingscontract enkele zaken regelen voor als een van jullie beiden is overleden. Bijvoorbeeld de begunstiging van het partnerpensioen en het eigenaar worden van de gezamenlijke spullen. Maar als je een samengesteld gezin hebt, ben je er daarmee nog niet. Want er is zoveel meer. Zo zijn er kinderen van verschillende ouders die in één huis komen te wonen. Kinderen die een eigen leefschema hebben en een andere opvoeding zijn gewend. Hoe kun je dat stroomlijnen? Dit kun je samen vastleggen in een contract, ook wel gezinscontract genoemd. Hierin leg je afspraken vast voor je hele familie, zowel praktische als financiële. Bij dat alles respecteer je zo veel mogelijk de afspraken die er al waren in de twee oorspronkelijke gezinnen.

Als je bezig bent om je familie goed te regelen, mag een goed testament afgestemd op jouw nieuwe situatie niet ontbreken. Hiermee regel je immers wie jouw erfenis krijgt. Maar je kunt ook andere zaken regelen. Een belangrijke vraag als je kinderen nog jong zijn: welke rol gaat je ex spelen als jij er niet meer bent? Regel direct zelf en eenvoudig je testament op thuisnotaris.nl.

In deze rubriek kunnen lezers (anoniem) vragen voorleggen aan notaris Mr. Bart Lever van Het Notarieel. Heb je ook een vraag? Stuur deze dan naar info@thuisnotaris.nl

 

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testamentest in