Testament voor samengesteld gezin
Het samengestelde gezin
Als je partner overlijdt of je na een lange tijd uit elkaar gaat is er naast verdriet veel te regelen. Wanneer er na een tijdje weer een nieuwe partner in beeld komt moeten er opnieuw allerlei zaken worden geregeld en vastgelegd.
Zeker wanneer jullie kinderen hebben uit een eerdere relatie. Allereerst moeten er allerlei zaken worden geregeld en vastgelegd voor jullie nieuwe leven samen.
Denk aan een samenlevingscontract bij samenwonen om financiële afspraken vast te leggen en voordelen te behalen voor belastingen en pensioenen. Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap zijn huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden belangrijk. Deze regelen zaken zoals huishoudkosten, inkomstendeling en vermogensverdeling bij relatiebeëindiging.
Let op mogelijke gevolgen voor alimentatie bij samenwonen of trouwen. Als je nieuwe partner geen kinderen heeft, kan deze toch financieel verplicht worden voor jouw kinderen. Ook kan een ex-partner recht hebben op een deel van jouw pensioen, wat invloed heeft op de beschikbare middelen voor een nieuwe partner.
Daarnaast is een levenstestament voor jullie een belangrijk document. Hierin regel je wie voor jou besluiten mag nemen en zaken mag regelen als je dat zelf niet meer kunt.
Wat gebeurt er als een van jullie overlijdt?
Wat er gebeurt als een van jullie overlijdt is afhankelijk van verschillende factoren:
- Zijn er kinderen uit een eerdere relatie?
- Hebben jullie samen kinderen?
- Is een van de andere ouders van de kinderen overleden?
- Zijn jullie getrouwd?
- Onder welke voorwaarden?
Als je niets regelt in een testament geldt het wettelijk erfrecht. Als jij overlijdt:
- erven je biologische kinderen;
- je nieuwe partner erft alleen als je bent getrouwd of er sprake is van geregistreerd partnerschap (in dat geval wordt jouw nieuwe partner in eigenaar van jouw hele nalatenschap en krijgen jouw kinderen een vordering op de nieuwe partner ter grootte van hun erfdeel);
- erven eventuele stiefkinderen niets.
Is de andere ouder van je kinderen overleden? Dan speelt de erfenis van die ouder op de achtergrond waarschijnlijk ook nog een grote rol.
Het is waarschijnlijk dat jouw kinderen nog niet de erfenis van jouw overleden partner hebben ontvangen, om verschillende redenen zoals hun leeftijd of een testament met wettelijke regeling. Hierdoor heb jij een schuld aan je kinderen ter grootte van hun erfdeel in de nalatenschap van de overleden ouder. Bij het aangaan van een nieuwe relatie of het verkopen van een huis, moet deze schuld aan je kinderen eerst worden afbetaald, zelfs als er een nieuw testament wordt opgesteld. Eventuele rente op de erfdelen van de kinderen kan ervoor zorgen dat dit bedrag flink is aangegroeid. En leidt er misschien wel toe dat je niet samen dat nieuwe huis kunt kopen.
Deze schuld is gekoppeld aan de nalatenschap van de overleden ouder. Daar kan je dus niets meer aan veranderen. Je hebt wel invloed op wat er gebeurt als je zelf overlijdt door een testament op te stellen.
Testament voor samengesteld gezin
In een testament kun je allerlei zaken regelen rondom je samengestelde gezin. Wat voor jou van toepassing is hangt af van je persoonlijke situatie. Wees je ervan bewust dat je testament na je overlijden tot een hoop emotie en discussie kan leiden. Het is daarom belangrijk dat je ook goed de bedoeling van je testament duidelijk maakt aan je nabestaanden.
In je testament kan je verschillende zaken rondom je samengestelde gezin regelen.
- Regelen hoe goed je nieuwe partner als langstlevende wordt beschermd. Kan deze partner de erfenis opmaken of kunnen je kinderen al eerder wat krijgen?
- De eventuele erfenis die jij van je ex-partner hebt gehad beschermen en zorgen dat je nieuwe partner die niet op kan maken maar dat dat deel naar je eigen kinderen gaat.
- Zorgen dat je stiefkinderen ook erven als jij overlijdt en ze gelijk behandelen als eigen kinderen.
- Ervoor kiezen om alleen jullie gezamenlijke kinderen als erfgenamen te benoemen als er voor je andere kinderen al een andere erfenis in het vooruitzicht ligt.
- Er voor kiezen om niet alle kinderen in gelijke delen te laten erven als er voor bpeaalde kinderen al een andere erfenis in het vooruitzicht ligt.
- Zorgen dat andere ouder van jouw (stiefkinderen) nooit iets uit de erfenis krijgt.
- Iets regelen voor de stiefkleinkinderen.
- Een voogd benoemen voor het geval je ex-partner niet in staat is het gezag over je kinderen uit te oefenen.
- Bepalen wie de erfenis beheert. Dit kan relevant zijn als je kinderen niet goed met je nieuwe partner kunnen opschieten.
Thuisnotaris ook voor samengestelde gezinnen
Thuisnotaris is de enige online notaris waar je ook met je samengestelde gezin terecht kunt voor een testament. Zoals je hebt gelezen kan een testament voor een samengesteld gezin best complex worden. Het is belangrijk dat de juiste keuzes worden gemaakt die pasen bij jouw situatie. Daarom kan je alleen een testament bij ons maken door middel van een begeleidingsgesprek. De adviseur loopt dan samen met jou door je situatie heen en zorgt voor een maatwerk oplossing. De kosten van deze begeleiding bedragen eenmalig €99. Plan hier direct je gesprek.
Gratis verkennen
Maak eenvoudig je eigen document
Bij thuisnotaris kan je helemaal gratis je document samenstellen. Vul de online vragenlijst in en download gratis een goed leesbare samenvatting. Maak je document vervolgens rechtsgeldig tegen het scherpste tarief.