Testament met stiefkind: Kunnen de stiefkinderen mij uit het huis zetten?
Testament opstellen met stiefkinderen?
Ik ben getrouwd en mijn partner en ik hebben ieder eigen kinderen uit een eerdere relatie. We spreken in deze situatie over een samengesteld gezin. Het contact met zijn kinderen is helaas niet meer zo goed. Bij het overlijden van mijn partner wil ik niet uit huis gezet worden door zijn kinderen. Wat kan hieraan gedaan worden? Bestaat er bijvoorbeeld een testament met stiefkind? Of wat betekent de term “stiefkinderen gelijk stellen”
Kunnen stiefkinderen mij uit huis zetten?
Een testament maken is niet verplicht, maar kan in een aantal gevallen wel heel verstandig zijn. Sinds 2003 is in de wet geregeld dat als een ouder (die gehuwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan en geen testament heeft) overlijdt, de zogenaamde wettelijke verdeling geldt. Dit houdt kort gezegd in dat de echtgenoot en de eigen kinderen erven, maar dat de eigen kinderen hun erfdeel pas kunnen opeisen bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot en bij andere in de wet genoemde situaties. De echtgenoot verkrijgt hierbij het eigendom van de gehele erfenis en dus ook de woning. De kinderen van je partner kunnen je dus niet zomaar het huis uitzetten, aangezien je dat als echtgenote geheel in eigendom zal verkrijgen.
Waarom een testament met stiefkinderen laten maken?
Toch zijn er nog genoeg redenen waarom het maken van een testament met stiefkind wel aan te bevelen is. Bijvoorbeeld om je ex partner niet via de kinderen toch van je te laten erven. De volgende situatie kan zich nl voordoen: Als je overlijdt terwijl je kinderen ongehuwd zijn en/of geen kinderen hebben (en geen testament hebben), erven jouw kinderen van je. Stel dat kort daarna een van jouw kinderen overlijdt, dan heeft dat kind op grond van de wet als erfgenamen je andere kinderen en je ex (als vader van het kind). Via deze weg krijgt jouw ex dan toch nog een deel van je erfenis in handen. Om dit te voorkomen is het mogelijk om een zogenaamde tweetrapsmaking in je testament op te nemen. Hiermee kun je bepalen dat als een kind overlijdt, alles wat dat kind uit je erfenis over heeft, vererft naar de andere kinderen en dus niet naar je ex.
Een testament stiefkind laten maken bij Thuisnotaris
In het testament kun je nog veel meer regelingen opnemen. Bijvoorbeeld een regeling die ervoor zorgt dat aangetrouwde partners van je kinderen je erfenis niet in handen krijgen als je kinderen gaan scheiden. Met een goed testament kun je zelf regelen wie je erfenis krijgt en wie bevoegd is dit te beheren. Is er bij jou sprake van een samengesteld gezin, dan adviseren we altijd om dit goed te regelen via een testament en levenstestament. Ook deze ‘complexere’ situatie kun je eenvoudig zelf regelen bij Thuisnotaris.
Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je testament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.
We hebben altijd een persoonlijk controle gesprek met je om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvang je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.
Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek
Gratis verkennen
Maak eenvoudig je eigen document
Bij thuisnotaris kan je helemaal gratis je document samenstellen. Vul de online vragenlijst in en download gratis een goed leesbare samenvatting. Maak je document vervolgens rechtsgeldig tegen het scherpste tarief.