Testament

Kind onterven

Onterven: uitleg filmpje

Inleiding

Soms kan het voorkomen dat je ervoor kiest om een kind te onterven. Dit kan diverse redenen hebben, maar het is belangrijk om te weten wat de consequenties hiervan zijn en wat de regels zijn omtrent het onterven van een kind.

Je kunt je partner en kinderen in een testament onterven. Kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zij houden altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Het maakt daarvoor niet uit hoe de relatie van de kinderen met de ouders is.

In dit artikel gaan we dieper in op het onterven van een kind, en bespreken we waar een onterfd kind recht op heeft, hoe je een kind kunt onterven, wat een legitieme portie is en binnen welke termijn het kindsdeel opgeëist moet worden. Daarnaast zullen we ook ingaan op hoe Thuisnotaris kan helpen bij dergelijke zaken.

Waar heeft een onterfd kind recht op?

Een onterfd kind heeft niet automatisch recht op een deel van de erfenis van zijn of haar ouders. Wanneer een ouder besluit om een kind te onterven, betekent dit dat het kind geen aanspraak kan maken op zijn of haar erfdeel. Dit kan diverse redenen hebben, zoals een gebroken relatie tussen ouder en kind, onenigheid over de verdeling van de erfenis of ongepast gedrag van het kind.

Toch heeft een onterfd kind in sommige gevallen wel recht op een deel van de erfenis, namelijk de zogenaamde legitieme portie. Dit is een wettelijk vastgelegd minimumdeel van de erfenis waarop een kind altijd recht heeft, ongeacht of het kind in het testament is opgenomen of niet. Dit geldt alleen voor de kinderen van de overledene, dus niet voor kleinkinderen of andere familieleden.

De legitieme portie bedraagt de helft van het wettelijk erfdeel. Het wettelijk erfdeel wordt berekend aan de hand van de gehele nalatenschap en de hoeveelheid aan erfgenamen. De legitieme portie is een geldbedrag en kan niet bestaan uit goederen of bezittingen.

Het is belangrijk om te weten dat de legitieme portie pas opgeëist kan worden na het overlijden van de ouder. Dit kan gedaan worden door middel van een beroep op de legitieme portie, waarbij een notaris de hoogte van het bedrag vaststelt. Het is verstandig om hierbij een specialistisch jurist of advocaat in de arm te nemen, omdat dit vaak ingewikkelde materie is.

Hoe kan je je kind onterven?

Het onterven van een kind is mogelijk, maar het is belangrijk om te weten dat niet zomaar alles kan worden uitgesloten. Een kind heeft namelijk recht op de legitieme portie, zoals eerder genoemd. Dit is een minimum erfdeel waar een kind altijd recht op heeft. Het is dus niet mogelijk om een kind volledig te onterven, tenzij het kind hiermee akkoord gaat.

Als je een kind wilt onterven, moet dit worden opgenomen in een testament. In het testament moet duidelijk worden vermeld dat het kind wordt onterfd. Hiermee sluit je dus niet uit dat het kind aanspraak kan maken op de legitieme portie. Let op: als het kind dat wordt onterfd minderjarig is, kan de rechter het testament vernietigen als het kind in zijn of haar belangen wordt geschaad.

Het is altijd verstandig om bij het opstellen van een testament advies in te winnen bij een notaris of erfrechtspecialist om er zeker van te zijn dat alles op de juiste manier wordt opgenomen en er geen onduidelijkheden ontstaan. Ook heb je een keuze in het wel of niet onterven van de koude kant.

Iemand onterven? – Regel het meteen in je testament!

Wij zijn de enige online aanbieder die de optie om te onterven aanbiedt.

Meer over testamenten Vaste lage prijs van €275 per akte

Wat is een legitieme portie?

Zoals eerder genoemd heeft een kind altijd recht op de legitieme portie, dit is een minimum erfdeel waar een kind aanspraak op kan maken. De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar een kind volgens de wet recht op zou hebben gehad. Het is een deel van de erfenis waar het kind recht op heeft als het kind is onterfd of als er in het testament minder is toegekend dan het kind op grond van de wet zou hebben gekregen.

De legitieme portie is bedoeld om te voorkomen dat een ouder zijn of haar kinderen volledig kan onterven. Het is dus een soort bescherming voor kinderen, om te voorkomen dat ze helemaal niets erven en zonder financiële middelen achterblijven.

Een kind kan aanspraak maken op de legitieme portie als het kind is onterfd in een testament, maar ook als er geen testament is opgesteld. De legitieme portie wordt dan berekend aan de hand van de wet en de omvang van de nalatenschap. Het is belangrijk om te weten dat de legitieme portie alleen geldt voor kinderen. Kleinkinderen hebben geen recht op een legitieme portie.

Het kan soms ingewikkeld zijn om de legitieme portie te berekenen, daarom is het verstandig om advies in te winnen bij een gespecialiseerde notaris. Zij kunnen je helpen bij het berekenen van de legitieme portie en adviseren over de mogelijkheden om een kind te onterven.

Binnen welke termijn moet de legitieme portie opgeëist worden?

In principe moet een onterfd kind binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder aanspraak maken op de legitieme portie. Als het kind deze termijn laat verlopen, dan verjaart zijn of haar recht op de legitieme portie. Het kindsdeel kan dan niet meer worden opgeëist.

Het is daarom belangrijk om als onterfd kind op tijd actie te ondernemen en aanspraak te maken op de legitieme portie. Het is aan te raden om hierbij de hulp van een jurist of notaris in te schakelen om zo de juiste stappen te nemen en eventuele vervelende verrassingen te voorkomen.

Als de ouder bij leven al een schenking heeft gedaan aan een ander kind of derde, dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van de legitieme portie. Het is daarom verstandig om in zo’n geval ook een jurist of notaris te raadplegen.

Thuisnotaris helpt bij onterven

Wil je zeker weten dat jouw nalatenschap precies wordt geregeld zoals jij dat wilt? Bij Thuisnotaris  helpen we je snel en betaalbaar een rechtsgeldig testament op te stellen. Ontdek hoe eenvoudig het is met onze gratis online testamenttool! Geen gedoe, geen verborgen kosten – gewoon duidelijkheid en zekerheid voor jou en je dierbaren.

 

Meer over onterven?

https://thuisnotaris.nl/kennisbank/hoe-werkt-onterven/

Begin direct

Regel jouw testament met Thuisnotaris

Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.

Testament maken Verken gratis, download gratis,
rond af voor €275 per testament