Duidelijk, fijn om iemand even te spreken
Het beantwoorden van de vragen is goed te doen. Ik vond het telefonische gesprek heel fijn om te hebben. hierin werd alles rustig doorgesproken en konden ze mijn vragen beantwoorden.
Aangifte erfbelasting
Snel verder met de afwikkeling
Een testament bevat vaak opties om erfbelasting te verminderen. Vaak hebben deze opties voordelen en nadelen. Laat je adviseren over de beste keuze.
Er moet in 1x aangifte worden gedaan voor alle erfgenamen. Het papieren aangifteformulier bevat ruim 40 pagina’s en de toelichting bestaat uit 44 pagina’s.
Veel mensen vinden het doen van aangifte complex. Zo moet van alle bezittingen de waarde worden bepaald op het moment van overlijden.
Als er al eerder een partner is overleden neemt de complexiteit verder toe.
Aangifte erfbelasting door expert
Het inschakelen van een expert om de aangifte erfbelasting te doen scheelt je veel uitzoek werk. En zorgt ervoor dat je niet meer erfbelasting betaalt dan nodig.
De expert:
Via Thuisnotaris kom je snel in contact met een deskundige expert in jouw buurt. Vul het formulier in en ontvang snel een scherpe offerte!
Eenvoudig vanuit huis
Stap 1
Wij nemen de aanvraag direct in behandeling en bellen je binnen twee werkdagen op om de aanvraag nog even door te spreken en een prijs af te geven.
Stap 2
De expert bespreekt zijn/haar werkzaamheden met je en stelt een opdrachtbevestiging op. Deze onderteken als je akkoord bent.
Stap 3
De expert gaat voor je aan het werk. Hij/zij handelt helpt je de optimale keuzes te maken. En verzorgt de volledige aangifte erfbelasting
Stel snel en voordelig een deskundige expert aan.
Dit zeggen onze klanten
Meer over aangifte erfbelasting
Lees hier de antwoorden op veel gestelde vragen over aangifte erfbelasting
Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan ook hier of ga naar onze kennisbank.
Je hoeft alleen aangifte te doen als de erfenis die iedereen ontvangt lager is dan de vrijstellingen die voor de ontvangers gelden. Is de erfenis hoger dan moet je aangifte doen.
De Belastingdienst stuurt een aangifte-brief waarin staat of de erfgenamen aangifte moeten doen. Deze brief wordt binnen 4 maanden na het overlijden verstuurd. In de brief staat ook wanneer de aangifte uiterlijk bij de Belastingdienst binnen moet zijn (meestal 8 maanden).
Doe altijd aangifte als je meer erft dan het vrijgestelde bedrag, ook als je geen brief ontvangt!
Als je een erfenis ontvangt moet je vaak erfbelasting betalen. Het doen van aangifte van erfbelasting is voor veel mensen ingewikkeld:
Lees hier meer over hoe de aangifte werkt en wat voor soort vragen je allemaal moet beantwoorden.
Hoeveel erfbelasting betaald moet worden hangt af van twee zaken:
Lees hier meer over de bedragen en vrijstellingen die gelden voor de erfbelasting in 2024.
Als er in het testament een executeur is aangewezen dan is deze verplicht om de aangifte erfbelasting te verzorgen. De executeur is verantwoordelijk voor het betalen van de belasting en hoofdelijk aansprakelijk voor de verschuldigde erfbelasting. De executeur dient de aangifte in één keer in voor alle erfgenamen.
Als er geen executeur is dan wordt de aangifte ingediend door een erfgenaam. Die doet dit ook namens alle erfgenamen. Op die manier hoeft de waarde van de erfenis maar één keer te worden bepaald. De langstlevende of het oudst bekende kind ontvangt vaak de uitnodiging voor de aangifte. Het daadwerkelijk indienen mag uiteraard door een andere erfgenaam of door bijvoorbeeld Thuisnotaris gedaan worden.
De aangifte erfbelasting maak je online op de website van de Belastingdienst nadat de aangifte-brief is ontvangen.
Het is hierin niet alleen belangrijk om de juiste gegevens te verzamelen en correct in te vullen. Om zo min mogelijk erfbelasting te betalen zijn de keuzes die worden gemaakt in de opties die het testament biedt nog veel belangrijker.
Het hele aangifteproces is best complex. Gelukkig ondersteunt het online programma van de belastingdienst je. Maar ter illustratie: het papieren aangifteformulier bestaat uit 42 pagina’s en de toelichting uit 44 pagina’s.
Het eerste deel van deze gegevens is vrij eenvoudig te verkrijgen en in te vullen. Het betreft de persoonsgegevens van de overledene, degene die aangifte doet en de erfgenamen (verkrijgers genoemd).
Daarna wordt het ingewikkelder. De belastingdienst gaat vragen stellen over de waarde van de erfenis. Bijvoorbeeld over:
Afwikkeling nalatenschappen
Wij helpen je graag met al het geregel dat op je afkomt bij het afwikkelen van een nalatenschap.