Verschil legaat en erfstelling

Het verschil tussen een legaat en een erfstelling

Een veel voorkomende vraag bij het opstellen van een testament is: “Wat is het verschil tussen een legaat en een erfstelling?” Hoewel beide manieren zijn om iets na te laten, zijn er belangrijke verschillen:

Erfstelling:

  • Bij een erfstelling wordt iemand benoemd tot erfgenaam.
  • Een erfgenaam krijgt een deel van de gehele nalatenschap, inclusief bezittingen én schulden.
  • Erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap.

Legaat:

  • Een legaat is een specifieke toekenning van een goed of geldbedrag.
  • Een legataris krijgt alleen het specifieke legaat, geen aandeel in de rest van de nalatenschap.
  • Een legataris is niet verantwoordelijk voor de schulden van de nalatenschap.

Praktijkvoorbeeld:

Stel, Jan heeft een nalatenschap bestaande uit een huis (waarde €300.000), spaargeld (€100.000) en een schuld (€50.000).

– Als Jan zijn zus Marian tot erfgenaam benoemt voor de helft van zijn nalatenschap, krijgt Marian de helft van het huis, €50.000 van het spaargeld, maar is ook verantwoordelijk voor de helft van de schuld (€25.000).

– Als Jan echter aan Marian een legaat toekent van €100.000, dan krijgt Marian precies dat bedrag, ongeacht de totale waarde van de nalatenschap of eventuele schulden. Ze is geen erfgenaam en heeft geen zeggenschap over de rest van de nalatenschap.

Dit verschil is belangrijk bij het maken van keuzes in uw testament. Een erfstelling is geschikt als u iemand wilt laten delen in uw gehele nalatenschap, terwijl een legaat perfect is voor het toekennen van specifieke bezittingen of geldbedragen.

Gratis verkennen

Maak eenvoudig je eigen document

Bij thuisnotaris kan je helemaal gratis je document samenstellen. Vul de online vragenlijst in en download gratis een goed leesbare samenvatting. Maak je document vervolgens rechtsgeldig tegen het scherpste tarief.