Welke soorten testamenten bestaan er allemaal?

Welke soorten testamenten bestaan er allemaal?

Wil je een testament laten opstellen? Dan zul je al snel merken dat er verschillende soorten testamenten bestaan. Een testament laten opstellen is heel persoonlijk en de inhoud is afhankelijk van de jouw situatie en jouw wensen. In dit blog bespreken we de meest voorkomende testament soorten.

 

Verschillende soorten testamenten

Hieronder zetten we verschillende type testament voor je onder elkaar. Een testament maak je altijd rechtsgeldig bij een notaris, door het ondertekenen van de akte. Het aanvragen en opstellen van een testament gebeurt tegenwoordig veelal online.

 

  • Langstlevende testament

    Wil je jouw partner goed verzorgd achterlaten na jouw overlijden? Wil je dat de kinderen geen aanspraak kunnen maken op de erfenis totdat ook jouw partner is overleden? Kies dan voor een langstlevende testament. Het is voor de kinderen dan niet mogelijk om hun erfdeel op te eisen zolang jouw partner nog in leven is.

     

  • Tweetrapstestament of opvullegaat

    Met een tweetrapstestament of opvullegaat wordt een testament bedoeld waarmee de heffing van de erfbelasting wordt uitgesteld (geheel of gedeeltelijk) tot na het overlijden van de langstlevende. Wanneer de eerst stervende partner overlijdt hoeft er veelal geen erfbelasting betaald te worden.

     

  • Echtscheidingstestament

    In een echtscheidingstestament worden specifieke regels opgenomen om ervoor te zorgen dat de ex partner op geen enkele manier aanspraak kan maken op de erfenis. De kinderen worden in dit testament tot de enige erfgenamen benoemd. Het is voor de ex partner dan ook niet mogelijk om een deel van de erfenis via de kinderen op te eisen. Als je dit niet laat vastleggen in een testament, dan kan het mogelijk zijn dat je ex partner in sommige situaties een deel van de erfenis in handen krijgt of hier zeggenschap over krijgt.

     

  • Flexibel/ keuze testament

    Een keuzetestament is een testament waarin nog keuzes gemaakt mogen worden na overlijden. Een keuzetestament wordt meestal gemaakt over en weer. De testamenten van Thuisnotaris zijn de meest uitgebreide testamenten die er zijn. Ook geschikt voor complexe situaties. Partners hoeven bijvoorbeeld geen gelijkluidende testamenten te maken.

     

Testament opstellen bij Thuisnotaris

Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je testament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.

We hebben altijd een persoonlijk controle gesprek met je om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvang je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.

Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek

Gratis verkennen

Maak eenvoudig je eigen document

Bij thuisnotaris kan je helemaal gratis je document samenstellen. Vul de online vragenlijst in en download gratis een goed leesbare samenvatting. Maak je document vervolgens rechtsgeldig tegen het scherpste tarief.