Hoe lang is een testament geldig?
Hoe lang is een testament geldig?
In een testament leg je vast wat er met je geld, bezittingen, huis en schulden moet gebeuren na je overlijden. Als er geen testament is, of wanneer de in het testament aangewezen erfgenamen en hun kinderen zijn overleden, wordt door de wet bepaald wie de erfgenamen zijn. Maar wat is een testament precies en hoelang is een testament geldig? In dit blog vertellen we er meer over.
Wat is een testament?
In een testament wordt aangegeven wie jouw erfgenamen zijn en wie wat krijgt nadat je overleden bent. Het is een notariƫle akte die dan ook opgesteld wordt bij een notaris. In een testament kun je ook toekomstige situaties opnemen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin je kinderen krijgt, of wanneer je partner hertrouwt na jouw overlijden. Het is ook mogelijk om wettelijke erfgenamen te onterven in je testament. Voor het afhandelen van jouw nalatenschap dien je een executeur te benoemen in je testament.
Geldigheid testament
Hoelang is een testament geldig? In de wet is bepaald dat een testament altijd geldig blijft, er zit dus geen einddatum op. Het is wel wenselijk om een testament regelmatig te herzien om te beoordelen of het testament nog aansluit op jouw wensen en je huidige situatie. Je wordt ouder, je leven verandert en je kijk op dingen wordt ook anders. Misschien was je getrouwd toen je een testament liet opmaken en ben je nu gescheiden. Het kan ook zijn dat je echtgenoot of partner is overleden. De geldigheid van een testament verandert dus niet, maar jouw omstandigheden kunnen wel veranderen. Dit kan een reden zijn om je testament te herzien.
Heb jij een testament laten opmaken voor 1 januari 2003 of van voor 1 januari 2013? Dan is het zeker zinvol om je testament na te laten kijken, in verband met de invoering van het nieuwe erfrecht en eigen bijdrage zorg. Op 1 januari 2003 en op 1 januari 20213 zijn fundamentele wijzigingen doorgevoerd.
Testament herroepen
Je kunt er ook voor kiezen om je testament te herroepen. In dit geval is dan het wettelijk erfrecht van toepassing. Veel mensen vinden dit tegenwoordig afdoende. De hele erfenis wordt beheerd door de langstlevende en als deze overlijdt wordt er uitgekeerd aan de kinderen. Het wettelijk erfrecht kan ook afdoende zijn als je geen partner of echtgenoot meer hebt. De kinderen zijn erfgenaam voor gelijke delen.
Nieuw testament laten opstellen
Wil je jouw huidige testament wijzigen, dan wordt het nieuwe testament aangemeld en neemt deze de plaats in van de vorige akte. Je krijgt een kopie (afschrift) van de originele akte. Het origineel blijft bij de notaris die het testament heeft opgemaakt. Het testament wordt bewaard in een brandvrije kluis en het testament wordt vermeld bij het Centraal Testamentenregister CTR.
Zelf testament opstellen bij Thuisnotaris.nl
Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je testament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.
We hebben altijd een persoonlijk controle gesprek met je om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvang je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.
Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek
Gratis verkennen
Maak eenvoudig je eigen document
Bij thuisnotaris kan je helemaal gratis je document samenstellen. Vul de online vragenlijst in en download gratis een goed leesbare samenvatting. Maak je document vervolgens rechtsgeldig tegen het scherpste tarief.