Wie behartigt mijn belangen als ik dat niet meer kan?

Waarom is een testament belangrijk om op te stellen?

Wie behartigt mijn belangen bij ziekte?

Wie regelt mijn zaken als ik zelf niet meer in staat ben om dat te doen? Bijvoorbeeld bij een beroerte, ongeval of dementie? Hoe kan ik dit nu goed regelen?

Wat gebeurt er als ik geen levenstestament heb?

Steeds vaker laten mensen een testament opmaken om zaken goed te regelen ná het overlijden. Maar wat gebeurt er als je (tijdelijk) ziek bent en niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen? Wie doet dan je administratie en wie betaalt je rekeningen?

Als je geen levenstestament hebt en je bent niet meer in staat om je eigen zaken te regelen, dan wijst de rechter een bewindvoerder, een mentor of een curator aan. Je hebt dan zelf helemaal geen invloed op wie jouw belangen behartigt. Jouw partner of kinderen kunnen een verzoek indienen om aangewezen te worden, maar uiteindelijk beslist de rechter over wie het meest geschikt is. Dit kan dus zomaar iemand zijn die je helemaal niet kent.

Een levenstestament laten opstellen

Wil je niet dat een vreemde jouw belangen behartigt? Je kunt dan een persoon aanwijzen die je vertrouwt en die je de bevoegdheid geeft om jouw zaken te regelen als dat nodig is. Je kunt dit bij Thuisnotaris regelen in een levenstestament. In een levenstestament kun je jouw wensen en regelingen met betrekking tot verschillende persoonlijke en zakelijke belangen juridisch goed laten vastleggen. Deze regelingen treden in werking als je tijdelijk of langdurig niet in staat bent je wil te bepalen of je eigen belangen te behartigen.

Je kunt iemand machtigen die namens jou je administratie regelt. Hieronder vallen het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van jouw bezittingen en het doen van belastingaangiften. Als je wilt dat schenkingen die je al eerder deed, ook door de gemachtigde worden gedaan, kun je laten vastleggen wanneer en aan wie die schenkingen moeten worden gedaan en voor welke bedragen. In het levenstestament kan je ook iemand benoemen die namens jouw onderneming optreedt als je dat zelf niet meer kunt.

Het is bovendien mogelijk om bepaalde wensen met betrekking tot medische behandelingen vast te leggen. Als je zelf niet meer in staat bent om je wil te uiten, is het belangrijk dat een vertrouwd persoon dit voor je kan doen. Deze gemachtigde persoon kan, als je daartoe zelf niet meer in staat bent, namens jou handelen en overleg met de behandelend arts hebben over je medische behandeling.

Levenstestament opstellen bij Thuisnotaris

Het is belangrijk dat je van te voren goed nadenkt wie je aanwijst om jouw wensen uit het levenstestament uit te voeren. Deze persoon moet jouw wil namelijk respecteren en daarbij niet in tweestrijd met zichzelf komen. Het levenstestament kan je altijd in een later stadium wijzigen zolang je nog je wil kan bepalen. Stel je levenstestament op zolang je voor de wet wilsbekwaam bent.

Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je  levenstestament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.

We hebben altijd een persoonlijk controle gesprek met je om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvang je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.

Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek

 

Gratis verkennen

Maak eenvoudig je eigen document

Bij thuisnotaris kan je helemaal gratis je document samenstellen. Vul de online vragenlijst in en download gratis een goed leesbare samenvatting. Maak je document vervolgens rechtsgeldig tegen het scherpste tarief.